понедельник, 24 марта 2014 г.

                                             
                «Чарівна квітка України»  (пам’яті Квітки Цісик присвячується)

Тип:         літературно-музичний журнал
Мета:   розширити знання одинадцятикласників про представників української діаспори, зокрема про американську співачку українського походження Квітку Цісик; розкрити неоціненне значення творчості співачки для розвитку  і поширення української культури у світі; виховувати в учнів засобами поетичного слова, музичного мистецтва  інтерес до надбань українського мистецтва, естетичні смаки, любов до музики, пісні, пошану до митця,  бажання творити для своєї землі, патріотизм.
Обладнання : портрет співачки, прикрашений паперовими квітами, вишиті рушники, відео інтерв’ю Квітки Цісик з О. Горностаєм, мультимедійна презентація, аудіо записи пісень.

                                            Перебіг заходу:
      Юра     Напевне, не знайдеться на земній кулі народу, який би не знав у своїй історії явища еміграції. З різних причин і з різною метою залишають люди рідну землю і вирушають у чужі краї.  В українській історії також без цього не обійшлося. Серед тих, хто за велінням долі опинився далеко від землі своїх батьків, чимало представників науки, культури, мистецтва.  Всі ви, безумовно, пам’ятаєте імена видатних письменників, які змушені були покинути свою батьківщину і шукати щастя на чужині. Олександр Олесь, Володимир Винниченко, Євген Маланюк, Осип Турянський, Олег Ольжич, Улас Самчук…  Цей ланцюжок імен можна продовжувати довго, так само, як ішли до нас  з далекої чужини ті, хто ніколи не забував свої корені, хто жив і творив для України. Зараз ви почуєте пісню, створену за віршем поета-емігранта Богдана Лепкого. Вона – це крик туги й прощання з рідним краєм.                                          
                                           Лунають перші акорди пісні «Журавлі»
                                     На фоні музики ведучий продовжує говорити:
      Недарма кажуть, що нашого цвіту – по всьому світу. От і сьогодні ми маємо нагоду поговорити про представницю української діаспори,  ім’я якої, впевнений, ви вже чули, але про яку ще так мало знаєте. Чарівною квіткою України називають її. Квітка Цісик. Саме її голос ви зараз чуєте.
                                               Лунає пісня «Журавлі»
    Дмитро  Її не показували по телевізору,  навряд чи можна було побачити її фото надрукованим у якомусь престижному журналі чи газеті. Тільки по українському радіо час від часу звучав її ніжний, таємничий, проникливий голос.
      Судячи з імені, вона, напевно, походила з Карпат чи Прикарпаття, бо саме там жінкам нерідко дають такі поетичні імена -- Квітка, Зірка, Ружана...
      Ії пісня ніколи не підсилювалася за допомогою могутньої техніки, не супроводжувалася оглушливим оркестром, не демонструвалася під фонограму. Вона лилася з душі, котра через океани тягнулася до історичної батьківщини.
     
                                                                                                                                                         1
     Вона прожила все життя у США, та, слухаючи її пісні, переконуємося, як сильно вона любила Україну. Її голос викликає бурю емоцій та пронизує до глибини душі. Її творчість вкотре доводить, наскільки багата наша культура і заставляє гордитись словосполученням “я - українець”. Вона – це американська співачка українського походження Квітка Цісик.
     Юліана
декламує вірш Тоні Білоус (Бельгія) «Я – квітка»:
Я - квітка степова,
Я - всіх і нічия.
Я сонцева коханка,
Я вітру забаганка.
Полин - купіль моя,
Пірнай - і я твоя.

Я - квітка лугова,
Гойдаюсь в травах я.
Я у вінку співанка,
Пелюсткова веснянка.
Вуста з нектаром я,
Відпий - і я твоя.

Я - квітка польова,
У житі бавлюсь я,
Я - жайворонка любка,
Грайливая голубка.
Купальська врода я,
Милуйся! Я - твоя.

Я квітка у гаю,
Царюю як в раю:
В промінні ніжусь я,
Під трелі солов’я.
Жаги оздоба я,
Вдягни - і я твоя.

Я - квітка лісова,
Купаюсь в росах я,
Я громова любаска,
Дощу - жадана ласка,
Духмяний килим я,
Ступи - і я твоя.

Одне лиш прошу, пам’ятай:
Не рви мене і не ламай.
Землі, життя - оквіта я.
Я - всіх, твоя і нічия.


            Повідомлення дослідників біографії Квітки Цісик
                                                         (слайд 3)                                                                                                                                     
Світлана.   Цісик Квітка Володимирівна (04.04.1953, Нью-Йорк, США — 29.03.1998, Нью-Йорк, США). Американська співачка українського походження, виконавиця українських народних і популярних пісень. Володарка премії «Оскар» в номінації «найкраща пісня для кіно» за пісню до фільму «You Light Up My Life» (1977).
(слайд 4)
Грига Марія   Квітка Володимирівна Цісик народилася 4 квітня 1953 р. у Квінсі (Нью-Йорк, США) в сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків. В родині вже була дитина — старша на 8 років сестричка Квітки, яка народилася у подружжя в 1945 р. в концтаборі. Батько родини свого часу закінчив Львівську консерваторію, був відомим скрипалем-віртуозом. Талановитий музикант не загубився в Америці, а виявивши організаторські здібності, заснував Український музичний інститут Америки, де викладав, і де навчалися його діти.
(слайд 5)
Минда Василь  Обидві музично обдаровані дівчата досягли великих успіхів і в музиці, і в кар’єрі. Марія, так звали старшу сестру Квітки, закінчивши Український музичний інститут, стала відомою піаністкою, давала майстер-класи в «Карнеґі-Хол»; очолювала консерваторію у Сан-Франциско.
(слайд 6)
Ковач Василь.
   Батьки були великими друзями, вчителями та підтримкою обдарованим донькам. В родині панувала рідна мова, звучала українська пісня і мама Іванна слідкувала за вимовою Квітки, коли вона записувала диски. Перший вчитель Квітки — батько сподівався, що саме вона продовжить його у скрипці. У Квітки була «батьківська рука», як говорили рідні.
Крецул Дмитро.   Після школи вона вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Проте, через рік вона кинула університет і була прийнята в Mannes School of Music, де під керівництвом хранителя віденської оперної традиції професора Себастіана Енгельберга отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос — колоратурне сопрано. Навчання закінчила в 1974 році. Ще студенткою почала працювати, оскільки потрібно було оплачувати навчання та допомагати родині.
(слайд 7)
Росол Юліана  Тоді вона і подалася в шоу-бізнес та дуже швидко зарекомендувала себе як досконала вокалістка в будь-якому музичному стилі. Квітка обрала собі псевдонім Кейсі (за першими літерами її імені та прізвища,). Її почали навперебій запрошувати до роботи над своїми альбомами поп– та рок-зірки (Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінда Ронстад, Роберта Флек, Девід Санборн, Карла Саймон, Мікіо Масуо, Квінс Джонс, а з Майклом Джексоном Квітка співала в одному хорі). Квітка також виконувала заголовні пісні в фільмах.
                     Повідомлення дослідників творчості співачки
 Дурневич Богдана.   Дуже швидко Квітка  стала однією з найбільш високооплачуваних виконавиць рекламних мотивів для радіо та телебачення. Її голос звучав в рекламних роликах таких брендів як, наприклад, Coca-Cola. З 1982 року Квітка була єдиним і незмінним голосом компанії Ford Motors. 1977 р. Квітка здобула .нагороду Оскар в номінації «краща пісня для кіно» за виконання пісні у фільмі «You Light Up My Life».
                                                         (слайд 8)
     Грига Марія.    1980 р. вона записала свій перший альбом «Songs of Ukraine» («Пісні з України»). 1989 р. — другий альбом, який отримав назву «Two Colors» («Два кольори»).
                                                                  (слайд 9)      
Альбоми є родинними проектами. Перший  альбом допомагав записувати її перший чоловік, композитор–аранжувальник Джек Корнер. «Він музикант і композитор, але нічого не чув про Україну. Тепер знає про неї дуже багато. До кожного твору Джек ставився дуже відповідально: щоб не змінити його, не зробити американським, а залишити неповторний український мелос. Всі пісні я спеціально перекладала йому англійською — він так хотів, щоб зрозуміти і відчути зміст», — розповідала Квітка Цісик.  Про цей альбом Квітка сказала: «Присвячую поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану».
                                                               (слайд 10)
Ангеліна Халус.  У створенні другого альбому»Два кольори» брали участь мама,сестра та  другий чоловік Квітки Ед Ракович — інженер звукозапису. Сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна стежила за чистотою вимови Квітки. Епіграфом до другого альбому стали слова Квітки: «Ця збірка пісень — бажання мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».
Калитич Наталія.   Це був абсолютно некомерційний проект – Квітка Цісик записала обидва альбоми  на власні кошти (далеко не маленькі – 200 тисяч доларів). Для запису альбомів було залучено 40 музикантів з Нью-Йорку. Квітка перекладала усі пісні на англійську мову і розтлумачувала музикантам, про що йдеться – так, щоб вони могли перейнятись тим, про що гратимуть. За словами Еда Раковіча, чоловіка Цісик, українські альбоми Квітки – “це був проект любові до України. Вона хотіла реалізувати цей проект і таким чином підтримати українську культуру”.
Грига Марія.   «Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх приятелів — для всіх українців. Це був би такий подарунок! Я мріяла, що в Україні мене почують...» — говорила Квітка Цісик. У шаленому темпі її життя знайшлися час і бажання заспівати для батьківського краю. І так, як це зробила вона, не зміг повторити ніхто. Перший диск українських пісень «Квітка» був записаний у 1980 році, другий — «Два кольори» — у 1989–му. Вони зібрали цілий вінок нагород у Канаді, а в 1990–му були номіновані на премію «Греммі».
                                            Лунає пісня «Два кольори»
                   Повідомлення дослідників біографії Квітки Цісик
                                                     (слайд 11)
Урдинець Юрій.    1983 р. Квітка з матір‘ю відвідали Україну, тоді її пісні ще заборонено було крутити по радіо, дуже мріяла дати серію концертів вже на незалежній Україні. Віктор Мішалов (австралієць українського походження), з яким Квітка навчалася в Консерваторії, приїжджаючи в Україну привіз платівку Квітки Цісик. Тоді з’явилася перша платівка «Квітка» і вона була дуже популярна. Альбом ходив на касетах, на бобінах, люди переписували, слухали, всі захоплювалися і дуже хотіли побачити саму Квітку. Свого часу Олександр Горностай (один з організаторів фестивалю «Червона Рута») запрошував Квітку Цісик до України 1989 р. для участі у фестивалі, а в 1992 р. для участі в концерті з нагоди першої річниці незалежності України.
     Халус Михайло.   Пісні у виконанні Квітки  хочеться слухати не лише через те, що вони українські, а тому, що вони дійсно варті цього.  Тож давайте послухаємо ще  прекрасний голос Квітки:                       
                                                       (слайд 12)
                                            Лунає « Наш вальс»
Шуфрич Світлана.   Те, що нависло над жінками родини Цісиків, вимагало жертви. І його неможливо було ні розвіяти, ні задобрити. Може, страх… Він також за кадром. Але не це головне і не на цьому крапка…     Квітка Цісик, її мати і сестра померли від раку молочної залози. Дехто називає це фатальністю, містикою. Хоч жінки у родині Цісик майже одночасно захворіли на однакову хворобу, та це не генетичне, вважає її двоюрідна сестра Христина Лев. У тому містечку, де вони жили, було дуже багато жінок із таким діагнозом.
Власов Іван.  Як ставилася до хвороби Кейсі? «Вона не хотіла помирати», — розповідає Євген Возняк. «Вона не впускала у себе страх. Знала, що хвора і повинна лікуватися, вона це зробить і переможе. До хвороби ставилася як до тимчасової проблеми і ніколи не боялася її», — згадує Христина Лев.   
Шуфрич Світлана.   Її  не стало 29 березня 1998 року.   Шістьох днів не дожила вона до свого дня народження. У Сполучених Штатах на знак пам’яті про Квітку Цісик і її талант заснували Фонд підтримки музично обдарованих дітей. На згадку про її сестру Марію засновано Фонд «Адже життя прекрасне», який збирає кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України. 
    Штуглинець Дмитро.декламує вірш Тетяни Чорновіл «Пісня весняної Квітки»:
Весною сповнене життя
Минає швидко,
Пішла з весни у небуття
Прекрасна Квітка.
Росла, цвіла в чужім краю,
Свій рід шукала,
Та Батьківщину все свою,
В думках плекала.
Слова квітучі, чарівні
Світ полонили,
Лиш в Україні ті пісні
Заборонили.
До мрій своїх в весняний день
Пішла за снами,
Красу заквітчаних пісень
Лишила з нами.                                        
       Повідомлення дослідників вшанування пам’яті Квітки Цісик
Урдинець Юрій.   У 2007—2010 роках в Україні та США відбулися заходи першого українсько–американського проекту «Незабутня Квітка», присвячені пам’яті Квітки Цісик.    У Львові, Івано–Франківську та інших містах регіону пройшли вечори пам’яті, на яких відбулися зустрічі родини Квітки з України та США.   
Халус Михайло  22 січня 2010 року у Львові, на фасаді будинку №8 на вулиці Глибокій, відкрили меморіальну дошку, присвячену Квітці Цісик. На табличці викарбувано: «У цьому будинку до 1944 року мешкала славетна родина Левів, у якій у 1953 році народилася відома американська співачка українського походження Квітка Цісик».      
Урдинець Юрій.   Іменем Квітки Цісик назвали вулицю, планують зняти про неї фільм, організувати фестиваль.
Халус Михайло.  Поки що це все у планах. Та голос маленького українського соловейка за океаном — Квітки Цісик — завжди буде звучати у наших серцях.
 Шуфрич Світлана. декламує вірш Галини Фітель «Чарівна Квітка»:
 Ви бачили колись чарівну квітку?
Ніжнішої й милішої нема,
і навесні, і восени цвіте, і влітку,
 і навіть взимку, як усе дріма.                                                                                                                                         

 Вона цвіте у пісні невмирущій,
 і цвіт у пам’яті людській навік воскрес.
Вона співа, і спів той всюдисущий
 з грудей, мов птаха, рветься до небес.

 Вона із роду дів – провидиць віщих,
мов ружа, і небесна, і земна.
Ім’я цієї квітки – Квітка Цісик.
Та жаль, назавжди зірвана вона.

     Вчитель.   Мені б хотілося, щоб про Квітку ви знали не тільки як про співачку, а ще й як про звичайну людину.  Можливо, завдяки цьому вона стане зрозумілішою, ближчою, своєю…  Тому зараз ви почуєте кілька згадок про неї людей, яким пощастило знати цю дивовижну жінку.
                               Повідомлення групи «кореспондентів»
Калитич Наталія.    Христина Лев, двоюрідна сестра Квітки,  так розповідає про неї: «Вона цінувала гарні речі. Все її помешкання було вмебльоване у дусі тридцятих — вона любила цей стиль. А з прикрас носила тільки діамантовий перстень (також у дусі тридцятих), який подарував чоловік Едвард».
Халус Ангеліна.   «Вона була спортивною, мобільною. Уміла використовувати кожну вільну хвилину. А ще Квітка дуже любила коней. Як тільки закінчувалася робота у студії, вона сідала у спортивне авто і їхала до свого  заміського будиночка. Там подружжя тримало коней...
Калитич Наталія.  Вона дуже тонко відчувала мистецтво. Коли 1995 року я збиралася в Україну, Квітка мене просила привезти роботи українських художників. Їй хотілося підтримати українське мистецтво».
Халус Ангеліна.    А ось згадки Олександра Горностая: «Квітка була хороша, метка, проворна,цікава, доброзичлива, щира… Видно, що американське життя мало свій відбиток, а от родинний момент — ця українська ментальність — у неї зберігся».   “Вона була весела. Відчувалося, що могла при нагоді вставити добрячу шпильку. Жива і жвава. Маленька на зріст і дуже така рухлива, мов вивірка…Відчувалося, що до всього ставилася відповідально».

     Юліана.   Не все подобалося Квітці у сфері рекламних синглів. Якісь речі вона вимушена була робити. Це та закономірність і та неволя, що торкається кожного. Але є пісня «Я піду в далекі гори»… Наче відповідь за всіх і за все, наче ліричний маніфест свободи. Тієї, яка виборсується із зачарованого кола рутини… Свободи, яка поборює страх.
                                        Звучить пісня «Я піду в далекі гори»

                          Повідомлення дослідників творчості Квітки Цісик
Минда Василь.  Спеціалісти підрахували, що Квітку прослухали понад 22 млрд. чоловік — в кілька разів більше ніж населення земної кулі. В історії американської легкої музики про Цісик написано: «голос, що звучить найчастіше в світі». Як це підрахували? Склали час ефірів, де звучав голос співачки, і помножили на приблизне число слухачів, так і вийшли на цифру, понад 22 млрд.
Учень 2:   Передчасна смерть 44-річної співачки шокувала Американський континент. Не було жодної радіостанції, яка б не передала приголомшливу новину. «Дивний голос залишив світ живих — писала преса — Кейсі Цісик, що почала свою кар’єру як оперна співачка і володіла одним з найпопулярніших голосів, померла в Манхеттені».
Штуглинець Дмитро    Унікальний тембр голосу і дивовижно вишукана манера виконання полонила мільйони слухачів. Її не просто слухали найбільше в світі, а й відчували магію та лікувальний ефект її голосу. Пісня лилася з її душі та через океан розмовляла з Україною.
Халус Ангеліна. Вона співала бездоганно, ніколи не взяла жодної фальшивої ноти, жодного невмотивованого форсування звуку, жодного невдалого вокального прийому. Співала так, що відгукнеться будь-яка жива душа. Пісня просто ллється з її серця. А в серці Квітки Цісик, народженої в Америці завжди жила Україна.
     Читець декламує вірш Степана Бабія «Квітка Цісик»:
Квітка  Цісик,  голубка  (бо  дух)  золота
Лине  над  океаном,  до  зір  доліта.
Голосом  долинає  до  отчих  країв,
До  високих  смерек,  до  своїх  солов'їв.
До  калини,  що  рідна  в  дощах,  як  сльозах,
Долетів,  крила  стерши,  натомлений  птах,                                                                                                                                                       
І  доніс,  дивний  голос  додому  доніс:
Море  радості  й  смутку  у  сяєві  сліз.
     Халус Ангеліна.  Американці шанують професіоналів  і вклоняються їм. Саме такою була пані Цісик. Навіть не будучи поп-зіркою, Квітка досягла того, що її голос знали всі американці, за винятком людей з вадами слуху. Унікальний тембр голосу співачки, її на диво елегантна манера виконання, бездоганна мова, полонили й мільйони українців. Дивовижно, але, не маючи звання народної артистки України, вона буде володіти вічною народною любов’ю і повагою українців всього світу.    
            Квітка Цісик не була народною артисткою України, але коли подивишся на деяких наших "народних", які тільки-но відхопивши це звання, відразу починають витягувати трелі як не російською, то англійською, прагнучи бути поміченими в Голлівуді чи бодай у Москві, то мимоволі приходить думка, що далекій заокеанській співачці вищезгаданий титул пасував би куди більше.                                          
                   
                   Лунає заключна пісня  «Рідна мати моя».

Комментариев нет:

Отправить комментарий